Mens en dier zijn (intrinsiek) evenwaardig in hun recht op vrijheid

Bij de Stichting Animal Freedom leest u over de gedachte achter dierenrechten.
Hier leest u over ontwikkelingen in de agrosector en de gevolgen voor dieren(rechten).
Alle levende wezens zijn verschillend maar evenwaardig in het recht op vrijheid op een natuurlijk leven.
Een dier is (net als een mens) geen ding of een object.
Dierenrechten zijn mensenrechten. Mensen moeten kunnen ingrijpen wanneer mensen dieren misbruiken of onrecht aandoen.

22 augustus 2007

He Ho Haribo, stop sponsoring circusleed

Actiegroep CircusLeed roept Haribo op om te stoppen met sponsoring dierenleed

Amsterdam, 22 augustus 2007 – Actiegroep CircusLeed is vandaag gestart met een e-mailactie naar Haribo, de bekende snoepfabrikant. Helaas sponsort Haribo het circus Herman Renz, dat verschillende dieren gebruikt die lijden onder het circusbestaan. Met de e-mailactie hoopt actiegroep CircusLeed te bereiken dat Haribo stopt met het sponsoren van dierenleed.

Via een speciaal geopende website (www.onbegrijpelijkharibo.nl),
die refereert aan een oude slogan van Haribo, hoopt actiegroep CircusLeed dat vele mensen een mail gaan sturen, zodat Haribo inziet dat het steunen van een circus waar dieren lijden hun bedrijf geen goed doet. Circussen met dieren komen onder steeds meer maatschappelijke druk. In vele landen zijn er al nationale of lokale verboden gekomen of meer regels rondom het gebruik van dieren, zoals in België, Oostenrijk, Engeland, Finland, Denemarken en Kroatië. Het stoppen met sponsoren van het circus met dieren zou getuigen van maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Circusdieren
Het leven voor een circusdier is geen pretje: gedwongen optredens, verveling, weinig ruimte om natuurlijk gedrag te uiten, veel stress, eentonige kunstjes, trainingen die vaak gepaard gaan met geestelijk en fysiek geweld, veel reizen en kunstjes die tegen hun natuurlijk gedrag in gaan. Door onder andere deze factoren in het leven van de circusdieren vertonen ze afwijkend gedrag. Dit gedrag, beter bekend als stereotype gedrag, is te herkennen aan dieren die constant herhalende bewegingen of apathisch gedrag vertonen.

Circus Herman Renz is niet anders dan andere circussen waar dieren gebruikt worden. Ook bij Herman Renz vertonen de dieren ernstig stereotype gedrag en krijgen ze weinig ruimte om zich te kunnen bewegen.
Daarnaast liegt circus Herman Renz regelmatig over hoe ze met de dieren omgaan. Zo zei clown Milko vorig jaar dat ‘Olifantenhaken iets van vroeger was’ (RTV Noord Holland van 25 juli 2006). Actiegroep CircusLeed publiceerde kort daarna recente beelden waarop te zien was hoe de olifanten van Herman Renz gecommandeerd werden met olifantenhaken en ook tikken kregen. Olifantenhaken zijn stokken met een haak eraan die ze in de huid zetten van olifanten. Hierdoor voelen de dieren pijn, zodat ze weten dat ze iets moeten doen.

Actiegroep CircusLeed is van mening dat een verbod op het gebruik van dieren in het circus de enige weg is om te zorgen dat er geen dierenleed in het circus is.

Leeswijzer


Kijk op Facebook voor onze reactie op de actualiteit.
Aanbeveling: Thema's of steekwoorden vindt u via de labels onderaan de pagina of op Animal Freedom. Klik hier voor de laatste bijdragen.
Klik hier voor het beleid om uw privacy te beschermen.

Waarom dit blog?

De Nederlandse veehouderij is vooral gericht op zoveel mogelijk voor de export te produceren onder het motto “meer, meer, meer en groot, groter, grootst”. Dit heeft negatieve gevolgen voor zowel de dierenwelzijn, biodiversiteit, het milieu, het klimaat, de portemonnee en de gezondheid van burgers en ook voor welwillende boeren.
Dit blog verzamelt kritische artikelen die de wurggreep beschrijven waarin de veehouderij zichzelf heeft vastgezet. Zo willen we niet alleen een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de kwaliteit van het leven voor alle belanghebbenden, maar ook aan een schone, gezonde omgeving en een beter dierenwelzijn.

Ook de argumentatie dat dieren grondrechten hebben kan beter en meer aansluiten op hoe mensen voor zichzelf vinden dat recht moet gelden. Alle dier(soort)en kunnen in hun recht op vrijheid als (intrinsiek) evenwaardig aan mensen beschouwd worden. Dierenrechten zijn mensenrechten, die mensen de kans geeft om voor dieren op te komen.
Dieren, bijv. in de intensieve veehouderij, worden behandeld als een object in plaats van een subject met gevoelens en rechten.

De snelheid en het aantal dier(soort)en dat we voortdurend gebruiken is immens. De bijdrage aan onze welvaart en economie van de agrosector is gering. De oplossing is simpel en van niemand anders dan van ons zelf afhankelijk.

Dierenrechten in woord en beeld

Vrijheid is ook een intrinsiek grondrecht voor dieren. Dieren zijn geen dingen Dierenrechten zijn mensenrechten. Mensen moeten voor dieren kunnen opkomen wanneer hun grondrecht wordt geschonden.
logo van Animal Freedom yin en yang
Lees hier over de redenen waarom dieren recht op vrijheid hebben. Lees hier waarin mens en dier evenwaardig zijn.